Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kas-iskelet, sinir veya kalp damar sistemlerindeki fiziksel ve fonksiyonel bozuklukların tanı ve tedavisini kapsayan bir uzmanlık dalıdır.
Fizik tedavi, fiziksel yöntem ve tekniklerin hastalıkların tedavisinde kullanılması anlamına gelir. Uygulanan fizik tedavi yöntem ve teknikleri vücudumuzda herhangi bir lezyon veya yara oluşturmaz. Fizik tedavi uygulamasının amacı hastanın ağrılarının azaltılması veya yok edilmesi, fonksiyonel kapasitenin arttırılması, günlük yaşam aktivitelerinin tekrar kazanılması, organların işlevlerinin sağlıklı hale gelmesi, bağımsız bir birey olarak toplumdaki yerini almasıdır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hangi Alanlarda Kullanılır?
Ortopedik Hastalıklar ve yaralanmalar
Nörolojik ve sinir-kas hastalıkları ve yaralanmaları
Akut ve kronik ağrı tedavisi
Romatizmal hastalıklar
Kardiyopulmoner rehabilitasyon (kalp-akciğer rehabilitasyonu)
Doğumsal veya edinsel eklem ve kemik bozuklukları
Yanık sonrası rehabilitasyon
Geriatrik(yaşlı) rehabilitasyon
Metabolik hastalıklar (diyabet, osteoporoz vb.)
Spor yaralanmalarıdır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamalarının Olası Risk ve Yan Etkileri Nelerdir?
Fizik tedavi, yan etki ve riskleri oldukça az olan tedavi yaklaşımıdır. Bununla birlikte, nadir de olsa cilt kızarıklıkları, hassasiyet gibi istenmeyen etkiler görülebilir.
Çok nadir görülen yan etkiler ciltte aşırı duyarlılık, kan basıncı değişiklikleridir.
Riskler uygun teknik, yeterli tıbbi malzeme ve deneyimli tıbbi personel varlığında nadiren görülmektedir.
Bu durumların görülme sıklığını en aza indirmek için uygulama öncesi tıbbi durumunuz hakkında doktorunuza detaylı bilgi vermelisiniz. Bilinen ilaç alerjisi durumlarını, hastalıklarınızı doktorunuza belirtmelisiniz.Geriatrik Hasta servislerinde fizik tedavi ve rehablitasyon uygulaması neredeyse kaçınılmazdır.Yaşlı bireylerimizin büyük kısmı severek fizik tedavi seanslarına severek katılmaktadır.